top of page
  • Mirte Gratama

Geen diehard groen, eco, vega typeDaar is 'ie dan: mijn eigen blog. Na jarenlang voor verschillende blogs en andere mediaplatformen (krant/magazines) te hebben geschreven, neem ik het heft nu in eigen hand. Maar wie is Mirte precies? Wat ben ik wel voor een soort type?


Ondanks het feit dat de wereld, het milieu en het welzijn van mens en dier bij mij hoog in het vaandel staan, ben ik geen stereo ‘groen, eco, vegan’ type. Ik beken maar direct: ik eet heel af en toe vlees en vis (hooguit één keer per week, maar soms ook een maand niet) en eet bijna dagelijks producten van dierlijke afkomst zoals kwark, eieren en kaas (wel allemaal biologisch en als het even kan rechtstreeks van de boer). Daarnaast koop ik ook nog steeds producten die in plastic zijn verpakt en winkel ik soms een item uit een van de vele wegwerpcollecties bij een H&M of Zara. Toch probeer ik bewust te leven. Ofwel, ik denk na over de keuzes die ik maak. En ja, soms zijn die keuzes onwijs moeilijk, geheel tegen mijn principes in, voelen ze niet goed of weet ik gewoonweg niet wat nu de juiste keuze is. Waarom is het zo lastig om te stoppen met het eten van dieren? Waarom zijn we eigenlijk ooit dieren gaan eten? Ben ik een slecht mens wanneer ik een product bij een webshop als Alibaba bestel? Kunnen we het klimaat nog redden of heeft het allemaal geen enkele zin meer? Dit zijn slechts wat voorbeelden van vragen die voorbij komen in mijn hoofd. Komende tijd probeer ik veel van dit soort vragen te beantwoorden door in gesprek te gaan met de juiste personen en onderzoek te doen. De uitkomsten deel ik dan uiteraard via dit platform met jullie.


Gulden middenweg


Zolang ik nog geen duidelijk antwoord heb op hoe je nu het beste kunt leven, welke keuzes de juiste zijn en hoe deze keuzes te maken, probeer ik maar te kiezen voor een gulden middenweg. Niet te veel van het een of te weinig van het ander. Dagelijks probeer ik vanuit deze optiek te handelen. Dit geldt overigens ook voor mijn gedrag. Ik ben van mening dat wanneer merendeel van de mensheid een gulden middenweg, een juiste balans, ook wel de deugdenethiek van Aristoteles genoemd, toepast, de wereld er een stuk beter aan toe zou zijn.

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page