top of page
  • Mirte Gratama

“Leven is veranderen, veranderen is leven”


Uren kan ik het met familie, vrienden of met de psycholoog hebben over bepaalde gebeurtenissen in mijn leven of in dat van ons allen. Over mijn relatie die over is bijvoorbeeld. Over het hoe en waarom ervan. Wat is dé basis voor een lang en gelukkig samen zijn? Maar ook over mijn verhuizing naar een nieuwe en onbekende stad. Of over het effect van corona op ons, de mens in het algemeen. Leuk en minder leuke zaken, maar in ieder geval genoeg stof om over na te denken, te discussiëren en vooral van te leren. Want als alle verandering van afgelopen jaar mij iets heeft gebracht, dan zijn het wel een hoop wijze lessen. Waar ik tot een jaar geleden heel onrustig werd als er iets niet ging zoals verwacht of als ik even niet wist wat ik wilde, vind ik het nu heerlijk om maar een beetje met de golven van het leven mee te deinen. Om af en toe totaal de weg kwijt te zijn. Last minute plannen maken, om ook die vervolgens weer om te gooien. Ik zie het wel. Want ik weet inmiddels: leven is veranderen en veranderen is leven. Niets is voor altijd, geen moment is hetzelfde. En is dat niet juist het mooie? De vergankelijkheid? De kans om altijd en overal een ander pad te kunnen bewandelen. Als iets niet goed voelt, je niet bent daar waar je eigenlijk wil zijn, weet dan; Het kan altijd anders. En daarmee zeg ik niet dat het ander beter is of je meer geluk brengt. Sterker nog, misschien krijg je wel spijt of kom je erachter dat ook dit pad niet de juiste is. Hoe dan ook, het is wel een stap in de goede richting. Want je bent weg van daar waar jij je niet thuis voelde en onderweg naar daar waar je wil zijn. En misschien moet je nog tien keer wisselen van koers. Maar onthoud: onderweg beleef je de mooiste avonturen, ontmoet je de leukste mensen, word je sterker en bovenal; je bent in beweging, je leeft! Door alle pieken en dalen van afgelopen jaar, weet ik weer wat leuk is, minder leuk, waar ik blij van word of juist verdrietig. En is verandering inmiddels mijn beste vriend. Want ik weet; als ik hem de kans geef, brengt hij me op een dag precies daar waar ik moet en wil zijn. Misschien niet vandaag of morgen, maar we komen er vroeg of laat zeker. En ondertussen? Ik geniet van alles onderweg. Leven is veranderen en veranderen is leven.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page