top of page
  • Mirte Gratama

Covid-19 en haar voordelenIn deze bizarre, trieste en vooral onzekere tijden vind ik dat we juist positief moeten blijven en moeten leren van dat wat we nu meemaken. Daarom even wat voordelen op een rij die we te danken hebben aan COVID-19.

1. Het kabinet laat zien belangrijke zaken wél in rap tempo te kunnen regelen. Petje af hoor, al vraag ik me dezer dagen ook af hoe de boeren zich op dit moment voelen? Of erger nog, alle Groningers?


2. Burgers die daadwerkelijk wat vaker naar elkaar omkijken. Een kleindochter die een taartje brengt naar oma. Een student die een extra hap bereidt voor zijn buurvrouw. Een zangeres die een liedje zingt voor eenzame ouderen. En de waardering voor alle hulpverleners die niet alleen nu, maar 365 per jaar hun best doen om levens te redden.


3. Juffen en meesters begrijpen eindelijk hoe je anno 2020 online lessen kunt verzorgen wanneer je niet voor de klas kunt staan. Een zieke docent? Voortaan weten ze wat te doen. En ouders overigens ook. Een prima ontwikkeling tegen het lerarentekort.


4. We zijn veel alerter op onze hygiëne. Voor en na ieder winkel bezoek pompen we netjes een toefje desinfectie op onze vingertoppen, we niesen in onze elleboog, en wassen bewust geregeld onze handen. Hopelijk maken we het voor toekomstige griepjes en andere ellendige virussen zo een stuk lastiger.


5. Minder auto’s op de weg en minder vliegtuigen in de lucht = beter voor het klimaat.


6. We beseffen weer hoe verwend we zijn. Paniek om lege supermarktschappen die binnen no time weer aangevuld worden? Onze grootste angst? Een te kort aan wc papier. Ik denk dat de mensen in derde wereld landen ons echt vierkant uitlachen. En terecht. Maar dat ter zijde.


7. Geen afleidend publiek op de achtergrond bij praatprogramma's. De aandacht ligt weer enkel op dat wat er besproken wordt. Niets meer niets minder. Heel fijn.


8. We zien in dat een goede weerstand niet aan komt waaien. Zullen we nu dan eindelijk met zijn allen wat gezonder en bewuster (blijven) leven? Weg met de hoge zorgkosten. Weg met het tekort aan zorgpersoneel.


9. Het moge nu wel duidelijk zijn na de filmpjes van de Wuhan markten in China: dieren zijn niet om op te eten. Weg met dit soort markten. Weg met de vleesindustrie. Weg met het dierenleed. Weg met een verhoogde CO2 uitstoot. En uiteraard weg met rare onbekende virussen.


10. GTST is vier in plaats van vijf dagen op televisie. Ook zeker iets positiefs.


11. Onze 'Fear of missing out' is aanzienlijk minder. Aan de andere kant van de wereld of op dat ene feestje wil en kun je nu gewoonweg niet zijn. Zaterdagavond op de bank met een boek en een kaarsje aan is eigenlijk helemaal zo gek nog niet.


12. Bovenal: Onze focus ligt nu even op de dingen die er écht toe doen en dat vinden we best wel prima. Voor elkaar zorgen, voor je eigen gezondheid zorgen, lekker niksen of juist van alles doen. Het huis opruimen, tuinieren, fietsen, spelletjes spelen, uitgebreid bakken, lezen, koken, poetsen. Ofwel we vinden eindelijk het geluk in kleine en vrijwel kosteloze dingen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page