top of page
  • Mirte Gratama

Column week 5- Doe mij maar kinder tvOp een vrije ochtend vind ik het heerlijk om zo nu en dan mijn gedachten te verliezen aan de televisie. Een moment van ontspanning, met beide benen op de bank en een kop koffie in mijn hand. Na wat doelloos zappen kom ik uit bij het journaal. Nog nieuws? Het Corona-virus verspreidt zich steeds verder, varkens worden mishandeld in het slachthuis, de EU is een land armer, er is een tiener neergestoken door een jongen van 13 en het gaat de hele week regenen. Onderwerpen die iets van mijn gedachten vragen. In negatieve zin. Ik word hier helemaal niet vrolijk van, laat staan ontspannen. Ik besluit verder te zappen naar een van de commerciële zenders. RTL 4, een herhaling van The Voice of Holland. Helemaal niet mijn type televisie, maar vooruit. Al gauw wordt het me duidelijk waarom ik dit zelden kijk. De talentenshows hebben hun beste tijd gehad als je het mij vraagt. Al ruim 10 jaar melden jaarlijks duizenden mensen zich aan om hun zangkunsten te laten horen. Ik kijk er niet meer van op wanneer er een prettig geluid door de boksen van mijn televisie klinkt. Het zijn er zoveel die kunnen zingen. Niet allemaal even uniek en zuiver, maar goed genoeg om mij het gevoel te geven dat het niet heel bijzonder meer is wanneer je een lekker geluid uit je strot kunt krijgt. Zowel de ‘talenten’ als coaches kunnen beter iets anders gaan doen. Het zelfde geldt voor de presentatoren. Verzin iets nieuws, iets leukers, iets dat een keer niet gaat over de beste, mooiste of meeste populaire willen zijn. Ik zap terug naar de NPO, en blijf hangen bij Buurman & Buurman. Een programma waarbij ik mijn gedachten wel even kan laten varen. Heerlijk om te zien hoe luchtig, humoristisch en fantasierijk televisie kan zijn. En dat geldt eigenlijk al gauw voor de meeste kinderprogramma’s op de publieke zender. Ook wanneer het over minder leuke onderwerpen gaat weten ze er een positieve draai aan te geven. Om nog maar even een favoriet voorbeeld te noemen: “Welkom in de Gouden Eeuw”. Zo leuk om te zien met hoeveel plezier de acteurs dit programma maken. Hoe geschiedenis op een humoristische maar tegelijkertijd heel duidelijke manier wordt overgebracht. Zelfs als het gaat om de onthoofding van Johan van Oldebarnevelt, blijft het luchtig, grappig en leerzaam. Doe mij maar kinder tv en nog een lekkere kop koffie.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page